vrijdag 19 juli 2024

Dakisolatie

Dakisolatie      dakisolatie1                                           
N.B. De onderstaande informatie is ontleend aan diverse bronnen, vooral aan MilieuCentraal en de WoonWijzerWinkel. 
Let op: de genoemde bedragen voor kosten en besparingen geven een indicatie.
 
Uitvoerige informatie over isolatie vindt u ook via de onderstaande link op de website van de Vereniging Eigen Huis:  https://www.eigenhuis.nl
 
a.Waarom dakisolatie? 
Door je dak goed te isoleren, bespaar je per jaar ±  € 500 aan stookkosten. 
Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu. Veel hoeft dat niet te kosten. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren.
        dakisolatie2 NB. Rood geeft aan: veel warmteverlies                                             
Een niet-geïsoleerd huis betekent een grote belasting voor het milieu. Alleen al via een niet- geïsoleerd dak verliest een woning een hoop warmte, waardoor je meer moet stoken. Dat kost gas, veroorzaakt vervuiling en CO2-uitstoot, en versterkt klimaatverandering.
De winst van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 9 procent op een spaarrekening.
 
NB. De mate van mogelijke energiebesparing  d.m.v. dakisolatie hangt ook of van de gebruiksfunctie            ( bergruimte, was- en droogruimte, slaapruimte of werk/woonruimte) en van de gebruiksintensiteit.  In veel huizen is er bovendien sprake van een open verbinding tussen de eerste verdieping en de zolderverdieping, waardoor veel warmte verloren gaat.
 
b. Schema (schuin)dakopbouw
dakisolatie3  
 
c. Isolatie van een bestaand schuin dak
NB. We gaan alleen op het isoleren van een bestaand schuin dak, omdat dat
a.zowel de meest voorkomende situatie in onze regio is 
b.als ook (bij isoleren aan de binnenzijde) haalbaar is voor doe-het-zelvers.
 
Er zijn drie mogelijkheden om een niet-geïsoleerd schuin dak te isoleren. 
 
1.Isolatie aan de buitenzijde
Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, doordat het goed aansluit. Het is wel een klus voor een professioneel bedrijf. Het beste moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af.
NB. Nadeel van deze isolatiemethode is dat het dak enkele centimeters hoger komt te liggen dan het oude dak. Aansluiting met de buren en/of de bestaande dakgoot vraagt om extra aandacht en goede detaillering.
 
2.Isoleren binnenzijde dak
De tweede optie is het dak te isoleren aan de binnenzijde; daarvoor zijn ( ook kant en klare) doe-het-zelf-systemen te koop (zie foto’s midden en rechts). 
dakisolatie4      
 
Ligt er al folie op ( dus aan de buitenkant van, zie de figuur op pagina 1 rechts) het houten dakbeschot, laat dan een bouwkundige beoordelen of jouw dak damp-open is of niet. Als dit niet het geval is, dan moet je met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag, anders kan er vocht in de constructie komen en gaat het dak rotten.
NB. In het verleden werd er vaak geïsoleerd met zogenaamde Tempex-platen, met een dikte van 25 mm en een zeer matige isolatiewaarde. Deze werden vaak afgewerkt met gipsplaten. Bij  verbetering/uitbreiding  van de isolatie moeten de gipsplaten worden verwijderd. 
 
Gegevens en kosten:
1.Dakoppervlakte: deze moet u uiteraard zelf opmeten. In het algemeen gaat het al gauw om 70 m2 . Bij kant-en-klare pakketten moet u goed opletten of de platen goed passen tussen de gordingen (i.vm. snijverlies) . Zie hieronder bij punt 4 
 
 
2.Kosten bij materialen DHZ: 
Na-isolatie met een flexibel isolatiemateriaal: het is ook mogelijk om tussen de bestaande dakbalken of gordingen een draagconstructie van hout of metal stud (rechtse foto hieronder) te maken en te voorzien van flexibel isolatiemateriaal te plaatsen. De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte en van de materiaalkeuze. Een Rd-waarde van 3,0 m2K/W (nodig een dikte van 14 cm) is te adviseren. 
            
dakisolatie5 
Bij houtwol, cellulose, metisse (gerecycled textiel) en vlaswol komen geen VOS (vluchtige organische stoffen) en irriterende vezels vrij. De aanschafkosten per m2 van deze isolatiematerialen zijn duidelijk hoger dan de standaard glaswol- of steenwol producten. 
Aan de binnenzijde wordt de constructie voorzien van een klimaatfolie en afgewerkt met gipsplaten. 
Isolatiewaarde: Rc = 3,0 m2K/W Investeringsindicatie per 20 m2 : € 500,- 
Besparing per jaar 20 m2: € 140,- . Terugverdientijd*: minder dan 10 jaar (* besparing en terugverdientijd bij zelf plaatsen bij € 0,65 per m3 gas)
Comfortverbetering: hoog 
 
N.B. 1.  Veel fabrikanten of leveranciers hebben op hun website een instructie-video  
2.  Veel van de bovengenoemde materialen zijn verkrijgbaar ( raadpleeg internet!) bij de bekende bouwmarkten zoals Gamma, Karwei, Hornbach, Praxis enz. . Deze hebben vaak algemene of specifieke kortingsacties, waardoor u gemakkelijk veel geld kunt besparen. Voor sommige materialen bent u aangewezen op de groothandel , bijv. Bouwmaat ( Gouda en Rotterdam-Zuid). Daarvoor heeft u een pasje of KVK-inschrijving nodig, maar in uw omgeving is vaak wel iemand die daarin kan voorzien. 
 
3. Kosten bij kant-en-klare pakketten.
dakisolatie6       
Dit kan met een kant-en-klaar isolatiepakket van Kingspan, Isover, Recticel of andere merken. Deze systemen bestaan uit platen met een isolatiemateriaal voorzien van een afwerklaag. 
Isolatiemateriaal: Glaswol of PUR platen. Dikte isolatiepanelen: (vaak) 60 mm. Isolatiewaarde: 2,60 m2K/W Investeringsindicatie per 20 m2: vanaf € 700,- . 
Besparing per jaar* per 20 m2: € 140,- . Terugverdientijd*: ongeveer 10 jaar (* besparing en terugverdientijd bij € 0,65 per m3 gas). Comfortverbetering: hoog 
NB. De hoeveelheid accessoires in de pakketten( vooral profielen ) is vaak niet aan de ruime kant. 
 
 
3.Zoldervloer of plafond isoleren
Als je de zolder niet verwarmt, is een derde optie mogelijk: het isoleren van de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder. Dat kost minder materiaal dan isolatie van het gehele schuine dak. 

Capelle kent een snelherstelservice voor zaken die kapot of ernstig vervuild zijn in de buitenruimte.
Een melding wordt binnen 24 uur opgepakt. U kunt uw melding doorgeven via telefoonnummer 14010 of 010-2848484.

Als de straatverlichting kapot is, dan kunt u dat doorgeven op telefoonnummer 0411-440401 met het verzoek om reparatie.

De gemeente heeft een meldpunt voor graffiti: bel naar 14010 of 010-2848484, na melding wordt het object onder voorwaarden schoongemaakt.